zapatillaroja.es
"Siempre es más valioso tener el respeto que la admiración ( Jean Jacques Rousseau )"


...Volver
Compromís presenta uns pressupostos alternatius per a 2014.

Proposen un pressupost alternatiu que significa un canvi de filosofia i d'objectius, més enllà de realitzar certes esmenes. “Aquests canvis es centren en quatre punts basats en la transparència, la participació activa de la ciutadania, l’auditoria del deute il•legítim i la incorporació de Clàusules Socials i Compra Ètica”.

Fa un parell de mesos, el Govern Municipal(PSOE+EU) de Cocentaina va presentar l’esborrany de Pressupostos Municipals als diversos grups polítics de l’oposició. Després d’haver revisat el Pressupost, Compromís ha plantejat un pressupost alternatiu més d’acord amb les necessitats de la ciutadania. És per això, que Jordi Pla, Secretari d’Organització de la formació, qualifica aquest pressupost d’improvisat i decebedor. Pla insisteix que “és un pressupost incoherent, poc valent i gens ambiciós, mediocre i poc útil per a resoldre les necessitats de Cocentaina. A més a més, en aquest pressupost podem intuir molta voluntat i poc detall.”

Per una altra banda, Jordi Pla lamenta que “el govern municipal té una actitud ben poc progressista. Per al PSOE i EU, els pressupostos participatius sols consisteixen a parlar amb els grups polítics de l’Ajuntament i l’Associació de Veïns. Cal anar més enllà i apostar per una participació horitzontal. Cal dividir Cocentaina per districtes i anar dialogant amb els veïns i veïnes de les diferents zones del poble. Però el govern municipal mai s’ha cregut la participació que tant predica i fa gala.” Finalment, Pla explica que “el Partit Socialista té una actitud prepotent, com si estigueren governant en majoria absoluta. A més a més, tenen una gran dificultat a l’hora d’acceptar crítiques. Per una altra banda, volem agrair al regidor d’Esports, Saül Botella, per facilitar-nos i explicar-nos la informació referent al projecte de reforma del Poliesportiu i la hipotètica conversió del camp de la Via a gespa artificial.”

Davant d'això, proposen un pressupost alternatiu que significa un canvi de filosofia i d'objectius, més enllà de realitzar certes esmenes. “Aquests canvis es centren en quatre punts basats en la transparència, la participació activa de la ciutadania, l’auditoria del deute il·legítim i la incorporació de Clàusules Socials i Compra Ètica”.

Per a la transparència, plantegen la publicació trimestral i anual de les facturacions dels contractes menors de tot tipus, tant d’obra com de servei, sumades per proveïdor. Quan aquestes facturacions siguen majors de 18.000 € trimestralment o anualment, s’haurà de fer un concurs públic. A més a més, la formació proposa la creació d’una pàgina web amb la informació dels Pressupostos Municipals. “Un espai que permeta a la ciutadania de Cocentaina accedir a tota la informació relacionada amb els comptes municipals de cadascuna de les regidories” afirma Jordi Pla. A més a més, des de Compromís aposten per publicar al web trimestralment l’estat d’execució del pressupost. Aquest web haurà d'incloure les memòries de les diferents regidories. “En definitiva, facilitar la transparència i deixar enrere l’opacitat”.

Per a Compromís, la participació ciutadana ha d’estar present als contractes municipals que suposen una despesa superior als 250.000 euros. Així, quan es tracte d'un servei bàsic per a Cocentaina, com pot ser la redacció del PGOU, la gent podria participar en aquest procés i en la redacció del Plec de Condicions del concurs adjudicatari. En cas que fóra un servei 'no bàsic', es realitzaria una exposició pública i es sotmetria a votació popular, mitjançant referèndum, si el 15% del cens electoral així ho demanarà tal com queda reflectit al Reglament Local de Participació Ciutadana.

Plantegen també l'auditoria del deute il·legítim. És a dir, aquell deute suportat per l'Ajuntament que prové de qüestions alienes a la seua gestió directa, per exemple, d’interessos que es generen pels impagaments de la Generalitat. “Un clar exemple és la Biblioteca Municipal. Aquest deute que prové d’interessos amb entitats bancàries no s’hauria de carregar sobre la ciutadania i els ajuntaments. Un exemple d’açò és Vila-real, on s’han estalviat més de 100.000€ revistant aquestes factures sospitoses. Per altra banda, Esquerra Unida no hauria de posar cap pal a les rodes, ja que també ho proposen en l'àmbit estatal” conclou Jordi Pla.

Per últim, creuen necessari incorporar Clàusules Socials i de Compra Ètica als contractes de l'Ajuntament. Amb això a les condicions del contracte figurarien conceptes com la igualtat, la integració social, el comerç just, els valors agroecològics i criteris mediambientals. En definitiva, apostar per l’Economia del Bé Comú. No seria un requisit indispensable, però sí que facilitaria a aquelles empreses que els incloguen el fet de treballar amb l'Ajuntament. D’aquesta manera, es reconeixen i es fomenten les bones pràctiques de les empreses que són contractades per l’Ajuntament.

En resum, Compromís planteja un Pressupost Municipal en què redueix despeses de diverses partides per una xifra total de 88.000€. I d’aquesta manera, poder redistribuir-los en distintes propostes: augmentar les partides de promoció econòmica i turística, de la Fira de Tots Sants, de les distintes entitats musicals (bandes i grups de dolçainers i tabaleters). Dotar de més recursos les activitats de promoció lectora, promoció lingüística, de subvencions socials i de Manteniment Ordinari d’Edificis d’Ensenyança. Jordi Pla explica que “hem previst també la incorporació en el Pressupost de millores en infraestructures urbanes, com per exemple la col·locació de tanques de protecció a les zones de joc dels parcs infantils, la reparació de voreres al Carrer Major, el Raval i La Vila. Com també més passos de zebra a l’avinguda del País Valencià, tal com la gent demana.”

Per una altra banda, des de Compromís mostrant el seu rebuig a la Llei Wert, aposten per la creació d’una partida de beques universitàries, partint dels criteris anteriors a la nova Reforma de la Llei Educativa, per tal de poder ajudar, dins de les escasses possibilitats municipals, als i les estudiants de Cocentaina. La formació política també proposa la creació d’una Beca d’Investigació per a aquelles persones acabades de llicenciar-se o de graduar-se. Per una altra banda, amb la finalitat de donar a conèixer cada any a una sèrie de persones que per la seua trajectòria són un refent a Cocentaina i, en definitiva, al País Valencià, aposten per homenatge anual a personalitats culturals. A més a més, també aposten per dotar de recursos propis al Consell de la Joventut mitjançant el conveni aprovat recentment

Radio Cocentaina


...VolverL'Ajuntament de Cocentaina aposta per la recuperació dels llavadors recuperant el del Pla de la Font
Aquesta actuació de millora i preservació del patrimoni es suma a altres anteriors com la recuperació del llavador dels Algars.Cocentaina no tindrà servei de tren durant 6 setmanes per obres en les vies
L'Ajuntament no ha rebut cap avís ni comunicat oficial sobre aquestes actuacions i sobre l'aturada del serveiAviso legal