zapatillaroja.es
"Siempre es más valioso tener el respeto que la admiración ( Jean Jacques Rousseau )"


...Volver
El llibre «Bolets del País Valencià» omple la Casa de Cultura de Benilloba

Antoni Belda va presentar divendres l'obra que fa un recull dels fongs que es poden trobar en el nostre territori, editat per la Universitat d'Alacant. El mig centenar d'assistents va gaudir de les explicacions sobre com trobar i distingir els bolets amb mostres que van poder tocar i olorar.

Divendres passat es va presentar a la Casa de Cultura de Benilloba el llibre «Bolets del País Valencià» de l'alcoià Antoni Belda, una obra que enceta la col·lecció «L'Ordit» de Publicacions de la Universitat d'Alacant. 

L'acte va generar força expectació a la localitat, on la «caça» del bolet és una activitat amb una important implantació entre els seus habitants. Més de mig centenar de persones van omplir la Casa de Cultura per seguir en directe la presentació protagonitzada per l'autor del llibre, Antoni Belda, que va ser presentat per l'alcaldessa de la localitat, Ana Delia Gisbert «Taes». 

Segons Belda, «l’objectiu d’aquest llibre és introduir el lector en el fascinant món de la micologia, és a dir, dels bolets i el seu entorn». A l’interior figuren, il·lustrades amb multitud de fotografies, les espècies més representatives del País Valencià, les seues propietats culinàries, ecològiques, toxicològiques i fins i tot psicotròpiques. 

L'autor va fer un recorregut per les espècies més significatives que podem trobar al nostre territori i es va ajudar d'alguns exemplars -agafats un parell de dies abans-, que el públic va poder tocar i olorar mentre Tono Belda aportava dades i explicacions sobre aquests. 

Belda va voler destacar que «aquest llibre pretén oferir al lector eines per a entendre i distingir els bolets, tant aquells tòxics d'aquells comestibles, com a un supermercat una espècie d'un altra per tal que no ens donen gat per llebre, com passa sovint amb la gírgola de panical (seta de cardo), que a molts llocs en realitat el que ens venen són orelletes (seta de ostra), i que no tenen res a veure pel que fa a la qualitat». 

Una advertència que també val per la tòfona negra, un dels bolets més apreciats per l'aroma que desprenen, «és habitual que en realitat ens venguen tòfona d'estiu que també és de color negre, però no té res a veure», és per això que Belda recomana «llegir sempre la lletra petita i saber exactament quin bolet estem comprant». 

El llibre compta amb un recull de setanta nou bolets diferents, amb els diferents noms que rep en valencià, a més del nom en castellà i en llatí, el que facilita al lector la seua identificació. 

El públic, molt participatiu, va intervindre per tal de fer algunes apreciacions sobre els bolets aportant la seua experiència sobre el terreny, però també amb consultes com per exemple, sobre si els bolets s'han d'arrencar o tallar a l'ha de collir-los. 

Al final de l'acte, Antoni Belda va signar exemplars del llibre als assistents


...Volver



L'Ajuntament de Cocentaina aposta per la recuperació dels llavadors recuperant el del Pla de la Font
Aquesta actuació de millora i preservació del patrimoni es suma a altres anteriors com la recuperació del llavador dels Algars.



Cocentaina no tindrà servei de tren durant 6 setmanes per obres en les vies
L'Ajuntament no ha rebut cap avís ni comunicat oficial sobre aquestes actuacions i sobre l'aturada del servei



Aviso legal